Schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie in de zorg

In de zorgsector is goede schoonmaak, hygiënische gewoontes en infectiepreventie van cruciaal belang. Een goede hygiëne stopt de verspreiding van infecties, en kan zo levens redden. Zeker met de opkomst van de BMRO (micro-organismen resistent voor antiobiotica), is het werken met juiste hygiënische gewoontes belangrijker dan ooit. Om deze redenen is het essentieel dat medewerkers actief betrokken zijn bij het implementeren en handhaven van protocollen en werkwijzes rondom de schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie. 

De noodzaak van hygiënisch werken

Infecties kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van patiënten en medewerkers. Daarom is het van cruciaal belang om de protocollen omtrent de schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie in de zorgsector op de juiste manier te implementeren. Wanneer goed onderhouden hygiënische gewoonten worden gevolgd, kunnen ze effectief helpen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Daarnaast dragen schone omgevingen bij aan het verminderen van ziekteverzuim, wat kan leiden tot kostenbesparingen en een betere gezondheid voor patiënten en medewerkers.

Het is interessant om te vermelden dat de juiste schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie protocollen niet alleen van toepassing zijn op ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. Deze kunnen ook worden toegepast in andere omgevingen, zoals kantoren, scholen en andere openbare ruimtes. Door deze protocollen te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat we een schonere en dus veiligere omgeving creëren. Voor de meeste sectoren is daarin is nog een grote winst te halen, aangezien schoonmaak meestal onder de sluitposten valt.

Voordelen van goede schoonmaak en hygiëne

Schone en hygiënische omgevingen bieden veel voordelen. Om te beginnen remt het de verspreiding van infecties, waardoor mensen gezonder blijven. Daarnaast kan het ook de verspreiding van virussen en andere ziekteverwekkers voorkomen. Bovendien helpen hygiënische gewoontes bij het voorkomen van de verspreiding van besmettelijke ziektekiemen in voedsel en water. Tot slot kunnen goed onderhouden hygiënische omgevingen ook helpen om ziekteverzuim te verminderen, waardoor de productiviteit verbetert.

Ook heeft het een positieve invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van mensen. Door een schone omgeving te creëren, kunnen mensen zich veiliger en gezonder voelen. Bovendien kan het ook helpen om de algehele levenskwaliteit te verbeteren, omdat mensen zich meer op hun gemak voelen in hun eigen omgeving.

Terugkerende uitdagingen tackelen

De belangrijkste uitdaging is het creëren van een hygiënische omgeving die moeilijk te bereiken zijn, zoals moeilijk bereikbare kasten, CV en waterinstallaties, airconditioning- en ventilatiesystemen, enzovoort. Daarnaast is het ook een uitdaging iedereen scherp te houden, zodat medewerkers de regels voor schoonmaak en hygiëne na blijven leven. Het is daarom belangrijk dat er voldoende opgeleid en getraind word, om kennis op te frissen, en hiermee de voorschriften na te blijven leven.

Een andere uitdaging is het bepalen en gebruiken van de juiste schoonmaak- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor een specifieke gebied. Er zijn veel verschillende producten op de markt, dus het is belangrijk om de juiste producten te kiezen die effectief zijn tegen bijvoorbeeld Covid-19. In de de eerste covid-19 periode hebben wij veel valse claims voorbij zien komen. Ongeschikte producten werden verkocht als het schoonmaakmiddel om covid-19 mee te behandelen. Bovendien is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn voor zowel de patiënten als de medewerkers. Zorg daarom altijd voor Product en Veiligheidsbladen alle middelen aanwezig zijn, en dat deze up-to-date blijven.

Controleren of een product geschikt bevonden is tegen een bepaalde bacterie of virus? Je kan het zelf nakijken in de database van het CTGB.

Het belang van opleiding en training

Het is heel belangrijk dat medewerkers voldoende opgeleid en getraind worden in protocollen rondom hygiëne en infectiepreventie. Medewerkers moeten weten hoe ze deze voorschriften correct kunnen volgen, maar ook kunnen terugvallen op informatie bij een leidinggevende. Bovendien moet er ook aandacht besteed blijven worden in persoonlijke hygiëne zoals handwasvoorschriften, waardoor infecties kunnen worden voorkomen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie. Door regelmatig bij te scholen, kunnen zorgverleners hun kennis en vaardigheden up-to-date houden. Kennis met elkaar delen is belangrijker dan ooit.

Technologische vooruitgang in schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie

Er is veel technologische vooruitgang op het gebied van schoonmaak, hygiëne en infectiepreventie. Denk bijvoorbeeld aan robotisering waarbij de huishouding wordt ondersteund door volautomatische schrobzuig-automaten. Ruimtes die in zijn geheel gedesinfecteerd kunnen worden door ingebouwde lampen met UV-licht. Automatische luchtkwaliteitsmeters die kunnen worden gebruikt om luchtkwaliteitsproblemen te detecteren. Aangevuld met slimme sensoren die kunnen helpen bij het monitoren van temperatuur- en luchtvochtigheidsniveaus. Allemaal mooie ontwikkelingen die wij op de voet blijven volgen.

Wat CVN Schoonmaak kan betekenen

Wij ondersteunen zorginstellingen met alle voorkomende werkzaamheden binnen de schoonmaak, facilitaire taken en specialistische reiniging. Denk hierbij aan het schoonmaken van algemene ruimtes, zorgkamers en appartementen. Ook de eindschoonmaak van zorgappartementen en de dieptereiniging van sanitaire voorzieningen. Hulp nodig, of benieuwd wat wij kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.